Hur beräknar jag hur mycket färg jag behöver?

Multiplicera din nya totala yta i kvadratmeter med hur många strykningar som kommer att behövas. Vi rekommenderar att minst ta med två strykningar i beräkningen. Dela slutligen detta värde med m²/l-siffran på din färgburk (om du inte hittar den på burken kan du kolla upp produktinformationen online).

Hur många kvm räcker 1 liter färg?

Tio liter färg är emellertid mycket. Man brukar säga att tio liter färg ska täcka ungefär 30 kvm. Således så kan du klara av fler än en vägg på tio liter färg. Du ska klara av en yta motsvarande 30 kvm om rätt förutsättningar finns.

Hur långt räcker 3 liter färg?

Exempel för vägg: bredd 4,90 m (490 cm), höjd 2,40 m (240 cm). Totalt 4,90 x 2,40 = 11,76 m2. Avrunda uppåt till 12 m2. Färgsnurran visar att du behöver 3,0 liter målarfärg för 2 strykningar.

Hur räknar man ut hur mycket färg det går åt?

Räkna ut den totala arean på rummets 4 väggar genom att ange längden på rummet, bredden på rummet och rummets takhöjd. Du får själv räkna bort eventuella större ytor i rummet som inte ska målas. Färgåtgången beräknas på 2 strykningar. Om man ska måla över starkare kulörer behövs ibland även tre strykningar.

Hur mycket kostar 10 liter färg?

En hink med 10 liter målarfärg brukar kosta mellan 500 och 2500 kronor beroende på kvalitet och fabrikat. 10 liter färg räcker vanligen till en yta om 60 till 80 kvadratmeter. Kom ihåg att det sällan lönar sig att välja det billigaste alternativet eftersom sämre färg kan behöva en strykning mer än kvalitetsfärg.

Hur mycket färg till 12 kvm?

Multiplicera din nya totala yta i kvadratmeter med hur många strykningar som kommer att behövas. Vi rekommenderar att minst ta med två strykningar i beräkningen. Dela slutligen detta värde med m²/l-siffran på din färgburk (om du inte hittar den på burken kan du kolla upp produktinformationen online).

Se även  När besökte drottning Victoria Osborne House?

Vad kostar färg per kvm?

Dels kostar olika varumärken olika mycket och priset varierar även beroende på om du ska ha en specialblandad färg eller inte. Räkna med att 10 liter färg räcker för att måla 60 till 80 kvadratmeter. En burk med 10 liter färg kan kosta mellan 500 kronor upp till 2 000 kronor.

Hur länge håller en färgburk?

Hållbarheten skiljer sig något mellan de olika färgtyperna, men tumregeln är cirka två år. Under gynnsamma förhållanden kan dock många färgtyper hålla betydligt längre. Silikatfärger har bara ett till två års hållbarhet och spackelfärg i öppnad förpackning endast ett par månader.

Kan man måla med gammal färg?

Ofta håller färg, förutsatt att den stått frostfritt och att det inte kommit ner bakterier eller luft ned i burk , flertalet år utan problem. Viktigt att röra om färgen mycket noga , den kan dela på sig om den står länge.

Hur lång tid tar färg att torka?

Om färgen inte är tillräckligt torr riskerar du att den släpper när du målar igen, vilket förstör båda lagren. Torktiden står ofta på färgburken, och om du är osäker bör du låta den torka i 24 timmar. Ge det hellre för mycket tid än för lite, även om du är otålig att se resultatet efter två lager.

Hur mycket kostar 10 liter väggfärg?

En 10liters burk med vanlig vit väggfärg kostar mellan 1 000 och 1 200 kronor i en specialiserad målarbutik. På lågprisvaruhusen går det att köpa samma mängd färg för under 400 kronor.

Vad kostar 1 liter målarfärg?

Den rekommenderade åtgången på dessa färger är 8 kvadratmeter per liter, vilket innebär att det krävs 10 liter färg för att täcka väggarna med två strykningar. Beroende på vilken av deras färger du vill använda dig utav varierar priset mellan cirka 1200–1500 kronor.

Se även  Varför skakar mina händer efter ett träningspass?

Vilken är den bästa Väggfärgen?

1. Midun VäggfärgBäst i test. Letar du efter en mångfacetterad väggfärg som fäster på de flesta material så lever Midun Väggfärg definitivt upp till dina förväntningar. Den är både snabbtorkande och går att använda på i princip alla tidigare målade ytor.

Vilket märke på färg är bäst?

MIDUN VÄGGFÄRG, som är som är Byggmax egna märke, går i mål som testvinnare. Den ligger i linje med färgerna från Sadolin, Luxi och Hard Head men slår dem gällande pris och med sin enastående avtorkningsförmåga.

Vad innehåller väggfärg?

De flesta målarfärger består av pigment, bindemedel, lösningsmedel och olika tillsatser.

  • Pigment är kemiska ämnen som ger färgen dess kulör. …
  • Bindemedel är den del som binder ihop pigmenten, stelnar färgen när den strukits på och får den att torka och fästa vid underlaget.

Vad är skillnaden mellan inomhusfärg och utomhusfärg?

Utomhusfärgen är skapad för att vara just utomhus och därför avger den mer doft än inomhusfärg. Eftersom den dessutom, oftast, är baserad på lacknafta blir dessa ångor skadliga för djur och människor. Med andra ord, använd rätt färg på rätt plats så får du bäst, och säkrast, resultat.

Vad binder i målarfärg?

Olja som bindemedel hjälper färgen att tränga in bra i trä, där det oxiderar och bildar en skyddande yta. Den vanligaste typen av olja som används i målarfärg är linolja. Lösningsmedlet brukar vara lacknafta eller terpentin, men det finns även vattenlösliga varianter.

Vad består bitumen av?

Bitumen (betoningen ligger på andra stavelsen) är ett bindemedel bestående av kolväten. Det framställs ur petroleum och benämns i vissa fall populärt asfalt. Det används som bindemedel i ytbeläggning för körbara ytor (asfaltbetong), men också som ytlager på takpapp och vissa isoleringsmaterial.

Se även  Vilka träningspass är för att blåsa upp bröstet hemma

Hur skapas målarfärg?

Industriell färgtillverkning börjar normalt med en förblandning, där bindemedel, lösningsmedel och pigment blandas till en pigmentpasta. Denna pasta dispergeras med hjälp av kvarnar eller dissolvrar. Efter dispergeringen sker efterblandning, med resterande bindemedel, lösningsmedel och tillsatser.

Vad består oljefärg av?

Oljan fås från linfrön som kall- eller varmpressas. Kokt linolja fås efter upphettning av rå linolja. En modern oljefärg är baserad på kokt eller rå linolja, standolja, zinkvitt och titandioxid och eventuella andra pigment samt fyllmedel, torkmedel och fungicider.

Vad är Målarmedium?

När man ska måla med oljefärg krävs en bra grund som exemeplvis en preparerad målarduk eller grunderad pannå. För att förtunna färgen används ett målarmedium. Förr blandades ett eget målarmedium med rå linolja, terpentin och en hartstillsatts förslagsvis dammar och mastix.

Vilket är lösningsmedlet i Alkydfärg?

Alkydfärg är blandad med lacknafta som dunstar när bindemedlen i färgen härdar. Färgtypen kan även kallas alkydoljefärg eller rent av bara oljefärg. Gemensamt för färger av detta slag är att de innehåller lacknafta i en viss mängd. AKRYLATFÄRG har som bindemedel plasten akrylat.

Vad är skillnaden mellan akryl och oljefärg?

Till skillnad från olja är akryl en vattenlöslig färg, vilket medför vissa fördelar rent praktiskt. Bland annat så torkar akrylfärg snabbare och det är enklare tvätta penslar och göra rent efter sig. Att köpa akrylfärg är oftast billigare än oljefärg.

Kan man blanda akryl och oljefärg?

ja, asså, KAN man måla på acryl över olja.

Vad är Gouachefärg?

Gouachefärg är en opak vattenfärg som likt akvarellfärg har ett bindemedel bestående av gummi arabicum. Gouachefärg används av konstnärer såväl som av designers och illustratörer för att skapa illustrationer i skarpa, klara och täckande färger.