Hur lindar man in ett fikonträd i kruka på vintern?


Hur övervintrar jag mitt fikonträd?

Övervintra ditt fikonträd

Viktigt är att fikonträdet övervintras frostfritt, och helst inte över plus fem grader. Garaget, källaren eller trapphuset kan till exempel fungera bra. I vissa fall kan fikonträdet övervintra utomhus (zon 1), men då bör krukan vinterisoleras väl, med frigolit eller annan isolering.

Hur kallt klarar fikonträd?

Fikonträdet klarar några frostknäppar, men plocka gärna in det innan. Vinterförvara krukan svalt i en temperatur mellan 1-10°C. I ett växthus eller inglasad balkong med frostvakt övervintrar fikonet perfekt. Men det behöver inte så mycket ljus under sin vintervila, så som olivträd som behåller sina blad året om.

Hur förvara fikonträd?

Vinterförvara fikon

Fikon har vänligheten att fälla sina blad på vintern, vilket gör att växten klarar sig utan ljus. Garage eller källare går utmärk om bara temperaturen håller sig över noll men det inte heller blir varmt i lokalen. Mellan noll och fem grader är idealiskt.

När ska fikonträdet tas in?

Börjar ditt fikonträd få gula blad som faller av eller är frosten på ingång? Då är det dags att ta in det för vinterförvaring. Plantera gärna ditt fikonträd i en tunn och lätt kruka så blir det enklare när du ska flytta in det. När du har det ute i eller i växthus kan du ställa ner det i en tyngre kruka.

Hur vet man att fikonträdet lever?

Om fikonträdet inga blad har haft under sommaren, kan du testa på stammen. Krafsa med fingernagel eller en liten kniv lite på barken och kolla om det under barken är helt torrt, dött och brunt eller om det är levande, grönt ved där. Är det helt torrt och brunt så är nog fikonträdet död, tyvärr.

Se även  Vad är steglängden i cm?

När klipper jag mitt fikonträd?

Blad och frukt

Fikonträdet är en sommargrön växt som under våren ger nya blad som har en blåaktig färg som senare övergår i det mörkgröna som är synonymt med fikonträd.

Hur sköter man ett fikonträd?

Fikonträd

  1. Placering. Fikonträd trivs utmärkt planterade i krukor ute på altan eller balkong, sol till halvskugga är bästa placeringen. De kan även stå inomhus, då så ljust som möjligt. …
  2. Vattning. Vattna regelbundet under sommarmånaderna så jorden inte torkar ut helt. Gödsla en gång per månad under sommarhalvåret.

Vad gör man med färska fikon?

Fikon kan ätas både färska och torkade. I torkad form kan de användas i müsli, konfekt och som snacks. De färska fikonen kan ätas som de är, med skal och allt. Eller ät fikonen på rostat bröd med ricotta eller getost och honung.