Hur man ökar uppdragsrepetitioner


Vad är repetitioner och set?

Reps är antalet repetitioner du gör av en övning, ex. 10 reps = 10 repetitioner. Set är antalet omgångar du gör dessa repetitioner, ex. 3 set = 3 omgångar.

Vilken skillnad gör antalet repetitioner?

Allt mellan cirka 5–40 repetitioner per set (mellan cirka 40–85 % av 1RM) har visat sig ge god muskeltillväxt. Fler eller färre reps än så, och den muskelbyggande effekten per set minskar något. Av praktiska skäl är det en bra tumregel att sikta på cirka 8–15 repetitioner per set.

Vad är det för skillnad på statisk och dynamisk styrketräning?

När muskler arbetar men ingen rörelse sker så kallar man detta för statisk träning. Sker det däremot en rörelse när musklerna arbetar så kallas det för dynamisk träning (Thomeé, Augustsson, Wernbom, Augustson & Karlsson, 2008).

Vad är Träningsvolym?

Volymen/träningsmängd kan beskrivas som det totala arbetet (uttryckt i Joule) som utförs under en given tidsperiod, till exempel under ett träningspass, en vecka, eller en månad (7).

Vad menas med ett set?

Ett set är alltså en grupp av repetitioner som utförs utan att vila. Det betyder att om man tränar bänkpress och utför 8 repetitioner på rad utan att lägga ifrån sig skivstången, så har man utfört ett set. Ska man utföra 3 sets så vilar man mellan varje set.

Vad menas med syreupptagningsförmåga?

Den maximala syreupptagningsförmågan, VO2max, eller i daglig tal benämnt som kondition, är ett mått på hur bra hjärtat och kärlen, via blodet, kan skicka ut syre till de arbetande musklerna och hur bra musklerna är på att tillgodogöra sig det syre de får.

Se även  Vad är definitionen av Apostille?

Hur mycket Träningsvolym?

Att höja träningsvolymen från 1 set till 2-3 set kommer göra större skillnad för muskeltillväxten jämfört med att därefter öka volymen från 2-3 set till 4-6 set (5). Ett tidseffektivt alternativ som samtligt ger bra muskeltillväxt verkar således vara att köra 2-4 set per muskelgrupp och vecka.

Hur många sets per övning?

Tre tips för att välja antal set

Nybörjare kan nöja sig med 1–3 set, medan 3–5 set är lagom för den som tränat i flera år. Stora muskelgrupper som rygg, bröst och lår verkar tränas bäst med fem set per övning, medan små muskelgrupper (t. ex. biceps) verkar tränas bäst med färre set.

Vad menas med fria vikter?

Vad menas med fria vikter? Fria vikter är sådant som inte ”sitter fast”. Alltså hantlar, kettlebells, skivstänger, medicinbollar, gymbollar, minibands, motståndsband, eller din egen kropp. Dragapparater (även kallat kabelmaskiner), klassar många som en sorts mellanting mellan fasta maskiner och fria vikter.

Vad är för och nackdelar med fria vikter och maskiner när man tränar på gym?

Maskiner låter dig trötta ut den arbetande muskeln utan att tänka på balansen, men samtidigt går du miste om den träning av balans och kontroll som du får när du lyfter fria vikter. Tråkigt? Som vi ska komma in på med fria vikter, så upplevs maskiner ofta som något tråkigare att träna i.