Hur skyddar jag min båt mot stöld?

Förvara båthandlingar med identitetsuppgifter hemma inte i båten. Lås fast båten i bryggan med kätting, lås och låsbygel i klass 3 och lås motorn med ett lås godkänt av SSF. Lås även båten och förvaringsutrymmen lämna ingen utrustning synlig från utsidan och förvara ingen onödig utrustning på däck.

Hur stjäls båtmotorer?

Om en båtmotor ska stjälas är den vanligaste metoden att först kapa motorbåtens kättingar och tampar vid bryggan. Därpå paddlar de “ljudlöst” iväg med båten till ett område där de kan jobba ostört. Ibland stjäl de först en mindre, öppen båt med en liten motor för att bogsera bort motorbåten.

Hur skydda utombordare?

Försvåra stölden och förenkla spårningen

 1. Ha båten under uppsikt – läs om båtsamverkan.
 2. Töm båten på värdefull utrustning och elektronik.
 3. Ta av båtmotorn och förvara den inlåst.
 4. Lås motorn med godkänt motorlås.
 5. Se till att du och ditt försäkringsbolag har motornumret.
 6. Märk båt och motor med DNA märkning.

Hur låser man fast en båtmotor?

Lyckligtvis finns flera effektiva sätt att skydda din båt och framförallt din båtmotor från stöld. If ställer därutöver tydliga försäkringskrav på låsning av motorn: Låsa fast båten vid bryggan med godkänd kätting, hänglås och låsbygel i minst klass 3.

Hur låser man sin båt?

Låsning av båt är inget villkorskrav, men ger dig extra trygghet. Ett effektivt stöldskydd är att låsa fast båten vid bryggan. För låsningen används hänglås och kätting av klass 3 samt en bygel i härdat stål med diameter 10–12 mm. Tänk på att den svaga punkten ofta är kättingens fast- sättning i bryggan.

Vilka båtmotorer stjäls?

Båtmotorer som stjäls mest:

 • Yamaha.
 • Suzuki.
 • Mercury.
 • Honda.
 • Evinrude.
 • Tohatsu.
 • Selva.
Se även  Vilken är den bästa tekniska dräkten för simning?

Hur vet man att en båt inte är stulen?

Kontakta Larmtjänst om du vill kontrollera om en båt är anmäld stulen. Uppgifter om efterlysta båtar och motorer får du av Larmtjänst godssajt. Kontrollera säljarens försäkring, när den tecknades och om den är giltig.

Kan utombordaren frysa?

och ja! Utombordare tål minusgrader, nej du behöver inte göra annat än låta vattnet rinna ur motorn.

Måste man konservera utombordaren?

För 2-taktsmotor: när motorn börjar gå ryckigt och ger håller på att ta slut, spraya motor konserveringsspray in i förgasaren tills motorn stannar. För 4-taktsmotor: förgasaren dräneras när motorn stannar. 6. … Om du har en fyrtaktare ska motorolja och filter bytas.

Vilka båtmotorer klarar E10?

Sannolikt fungerar de flesta båtmotorer lika bra på E10. Om du kör på E10 kan det vara bra att kontrollera packningar, slangar och membran lite oftare, då gummidetaljer kan vara känsliga för den högre etanolhalten. Är du osäker på vilken bensinkvalitet du ska välja är det bäst att kolla med motortillverkaren.

Vad är en Stävögla?

Stävöglan är främst monterad för att dra upp båten på en båttrailer, säger Securmarks återförsäljaransvarige Roar Johnsen. På flera mindre båtar kan dessutom stävöglan skruvas bort genom att lossa på muttrarna på insidan.

Hur vet man om en båtmotor är stulen?

Kontakta Larmtjänst om du vill kontrollera om en båt är anmäld stulen. Uppgifter om efterlysta båtar och motorer får du av Larmtjänst godssajt. Kontrollera säljarens försäkring, när den tecknades och om den är giltig.

Hur fungerar startspärr båt?

Den elektroniska startspärren blockerar en eller flera funktioner i motorns elsystem, så kallade brytpunkter. Annat på fordonet kan anslutas till startspärren så att till exempel inte heller navigationsljus, färdbelysning eller annan utrustning fungerar. På dieslar monteras ventil på bränsletillförseln.

Se även  Vilket är det bästa märket för glasfiberpooler?

Hur fungerar en båtmotor?

Principen och konstruktionen påminner om ångmaskinen dvs att gas med högt tryck, innestängd i en cylinder, skjuter i väg en kolv, som via en vevstake driver runt vevaxeln. Tillförsel och bortförande av gaserna sker genom något sorts ventilsystem. I en förbränningsmotor sker förbränningen inuti själva motorn.

Hur mäter man rigglängd på utombordare?

Mät båtens akterspegel mellan den övre kanten och spetsen på kölen. Om det är ca 51 cm är det “vanlig” lång rigg. ca 63 cm X-rigg och ca 38 cm är det kort rigg.