Insulinets betydelse för dig som tränar

Hur bra resultat du ska få av träningen beror på hur du lyckas att hantera din insulinutsöndring. Din muskelmassa växer inte bara för att du är seriös och styrketränar regelbundet. Du måste vända varenda delmoment till din fördel om du vill bygga muskelmassa. Allt detta börjar och slutar med hanteringen av kroppens naturliga utsöndring av insulin.

snabbt återställa glukos och insulinnivåerBukspottkörteln utsöndrar insulin till blodomloppet, som svar på den mat du äter. Insulin driver näringsämnen in i musklerna genom att stimulera natrium/kaliumpumpen som finns i cellytan. Att stimulera denna pump krävs för aktiv transport av essentiella näringsämnen (kolhydrater och aminosyror) in i cellerna. Närvaro av insulin i blodet styr näringen mot cellanabolism (tillväxt) och förebygger katabolism (nedbrytning). När det gäller insulinmanipulation för muskeltillväxt, finns det två moment du behöver tänka på:

Det första viktiga steget är att veta när man ska äta mat som ger insulintoppar och vilken mat som bibehåller stadig insulinnivå under hela dagen, varje dag året om.
Det andra steget är att tima proteintaget för att kroppen ska få tillräcklig mängd byggmaterial när muskelcellerna är tömda och insulinnivån hög.

Intensiv träning innebär att blodsockernivåerna sjunker snabbt. Det betyder också att blodinsulinnivåerna sjunker. Lågt blodsocker måste återställas för att kroppen ska överleva. Således, om du inte äter rätt mat vid rätt tillfälle, utsöndras de katabola hormonerna (glukagon och cortisol) för att återställa viktigt blodglukos. Efter träning, är fysiologins första prioritet att återställa blodglukos och energi.

Om inte kroppen får rätt näring mobiliserar kroppen och offrar aminosyrorna i musklerna för att återställa glukoset (energi).

Det betyder muskelnedbrytning (katabolism) och när man försöker bygga muskler, måste du undvika förändringar av blodsockret.

Se även  Den magra killens guide för att bygga större abs

För att omedelbart skifta de metaboliska funktionerna mot muskelåterhämtning och tillväxt, ska du efter träning framförallt se till att snabbt återställa glukos och insulinnivåer. För att göra detta, tar du bara en dos enkla, snabbt upptagna kolhydrater i vätskeform efter träningen (ungefär 0,5 gram per kroppsvikt).

Några exempel är:

  • Lättare gainers (Massfuel)
  • Protein pulver + carbs(kolhydrater i pulverform)
  • Juice
  • Mjölk