Jogging för nybörjare

Nybörjare på löpning? Åtta tips till dig som vill börja springa i vår

 1. Se till så att du har rätt skor. …
 2. Tänk på vad du har på dig – lägg pengar på rätt material. …
 3. Varva joggning och promenad för en bra start. …
 4. Börja långsamt – undvik överbelastning. …
 5. Ge dig ut ofta. …
 6. Tänk på att springa på olika underlag.

Hur långt ska man springa som nybörjare?

Börja då med 20–50 minuter långa pass, där du går fyra minuter, springer en minut, går fyra och så vidare. Träna fyra till fem gånger i veckan och öka långsamt tiden på passen, så att du i slutet av sjuveckorsperioden kör ett timslångt pass per vecka där du springer dubbelt så mycket som du går.

Hur långt springer man på 15 min?

Shirin Djavidi: Hamnar du på mellan 15 till 17 minuter har du riktigt bra kondition och kommer att springa milen på under 60 minuter. Hamnar du runt 20 minuter är det också helt okej, men för att klara milen på 60 minuter behöver du kunna springa 2,5 km på 15 min och hålla det tempot i en timme.

Hur långt kan man springa otränad?

Ändå kan tröskeln till att springa kännas hög ibland – särskilt för den som aldrig sprungit förut. Men har man bara lite tålamod är fem kilometer en distans som de flesta kan klara av. – Fem kilometer är görbart för de allra flesta, sen beror det helt på vad man har för förutsättningar.

Hur lång tid ska det ta att springa 5 km?

5 km på 30 minuter

Vecka Dag 1 Dag 3
5 x 3:00 Medel, vila 2:00 Lugnt 10 x 1:00 hög, vila 1:00 stilla
5:00 nedvarvning 5:00 nedvarvning
6 10:00 uppvärmning + löpskolning 10:00 uppvärmning + löpskolning
3 x 4:00 Medel, vila 4:00 Lugnt 6 x 1:30 hög, vila 1:00 stilla

Hur orkar man springa 5 km?

Löpprogram för nybörjare

En enkelt och genomförbar metod är WW Viktväktarnas sexveckors-program för nybörjare. Efter genomfört program är du klar att springa fem kilometer – utan att stanna. Men börja gärna med att promenera regelbundet i din vardag.

Se även  Är makrill en bra proteinkälla?

Vad händer om man springer 5 km varje dag?

Att träna för en kortare distans som ett 5-kilometerslopp ökar inte bara din styrka och snabbhet, utan också din ämnesomsättning. Det snabbare löptempot gör dig ordentligt andfådd och vänjer på så vis kroppen vid allt högre ansträngning. Det ger dig inte bara bättre kondition utan gör dig också starkare i hela kroppen.

Hur många kalorier bränner man när man springer 5 km?

Det gäller oavsett löphastighet (med undantag av sprint) eller promenad-tempo. En person på 65 kg kommer därför förbränna omkring 325 kcal på 5 km – oavsett om de 5 km består av löpning eller promenader, eller hur snabbt som du springer eller går.

Hur man orkar jogga längre?

Här kommer några tips att tänka på om du vill orka springa längre än vanligt på din distansrunda:

 1. 1) Håll ner tempot. …
 2. 2) Öka längden successivt. …
 3. 3) Du blir tröttare i benen. …
 4. 4) Helt okej att gå i backarna. …
 5. 5) Ta med vätska och energi. …
 6. 6) Bestäm ut en sträcka i förväg. …
 7. 7) Ta sällskap av andra.

Hur lång tid ska det ta att springa 1 km?

För en kille som löptränat seriöst (tre pass i veckan) i över ett år bör man komma ner mot fem minuter per kilometer, men naturligtvis beror detta mycket på vilka grundförutsättningar man har och hur långt du springer. Tjejer kan oftast lägga på cirka 30 sekunder per kilometer.

Hur många dagar i rad kan man springa?

Är det OK att springa två dagar i rad? I princip kan du mycket väl springa flera dagar i rad, men om du är relativt ny som löpare eller om det bara blir ett par rundor i veckan så är det ändå bäst att springa med några dagars mellanrum. Först och främst för att det minskar risken för skador.

Hur många gånger i veckan springa?

Sikta på att träna tre gånger i veckan. Den frekvensen behövs eftersom den gör att du gradvis kan bygga upp din kropp. Tränar du mer sällan än så kommer träningen att bli mer upprätthållande än utvecklande. Och tränar du oftare än så riskerar du att träningen blir nedbrytande.

Se även  Hur mycket kostar det att ta bort snö från taket?

Kan man få magrutor av att springa?

Därför är det viktigt med stabila bålmuskler, det vill säga magmusklerna både framtill och på sidorna samt de nedre magmusklerna. Dessa tränas dessutom “automatiskt” vid löpning – rygg- och magmusklerna dras ihop statiskt för att hålla din core, som muskelgrupperna också kallas, stabil under hela löppasset.

Får man snygg kropp av att springa?

Kan löpning ge mig en snyggare kropp? Ja, löpning är en perfekt träningsform om du vill ha en snygg kropp. Överflödsfettet kommer sakta men säkert att smälta bort så att musklerna börjar synas och du får ett mer spänstigt utseende.

Hur snabbt ser man resultat av löpning?

Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten. Efter åtta till tio veckor börjar den ökade muskelvolymen synas.

Kan löpare få?

Löpning stärker muskler och skelett – denna kombination ger en stark, hållbar kropp och är dessutom den bästa medicinen för att förebygga celluliter. 2. En måttlig mängd träning stärker immunförsvaret genom att öka effektiviteten i vårt skyddande enzymsystem.

Hur mycket är lagom att springa?

– Det är dock viktigt att inte gå ut för hårt i början då kroppen måste vänja sig vid den ökade belastningen. För någon som vill börja springa skulle jag rekommendera tre till fyra pass per vecka som inte är allt för långa, cirka 30 minuter.

Hur länge ska man springa för att få bättre kondition?

hur många gånger i veckan ska jag träna kondition? Börja på två eller tre pass i veckan och komplettera med ett eller två styrkepass. Och så kan du öka därifrån, om du vill. Och se till att till minst 30 minuter måttlig konditionsträning varje dag för att underhålla en god hälsa.

Se även  Hur högt tryck har stadsvattnet?

Vad är en bra löpteknik?

Armbågsleden ska vara i 90 grader och du ska känna att du kan slappna av i armar och händer hela tiden när du springer. Lite luft mellan kroppen och armarna är bra för ett naturligt löpsteg. Försök att tänka på att slappna av i axlar och nacke. När du blir trött har axlarna en förmåga att åka upp mot öronen.

Hur gör man när man springer?

Någonstans runt 180 steg i minuten är ett bra tempo för att få bra flyt och spänst i stegen. Du kan testa hur snabbt du springer genom att räkna antalet gånger du sätter ned höger fot i marken under 30 sekunder. Då ska du ligga runt 45 steg för att ha en stegfrekvens på 180 steg i minuten.

Vilka olika övningar finns det för att förbättra din löpteknik?

Löpskolning som förbättrar ditt löpsteg!

 1. För att få ett bättre och skonsammare löpsteg är det bra att köra löpskolning. Men vad är egentligen löpskolning och vilka övningar finns? Här ger vi dig tips på tre bra basövningar!
 2. ÖVNING 1 – Tripping.
 3. ÖVNING 2 – Höga knän.
 4. ÖVNING 3 – Hälkick.

Hur vet man vad man har för löpsteg?

Ta reda på om du pronerar, supinerar eller har ett neutralt löpsteg. Om du vill veta mer om ditt löpsteg så ska du först och främst filma dig själv bakifrån när du springer på ett löpband. En vanlig smartphone funkar fint. Filma i slowmotion när du springer så får du med alla detaljer du behöver.

Vad kostar en Löpanalys?

Det är helt kostnadsfritt, du blir inte svettig och det tar inte alls lång tid. – Efter en snabb och smidig löpanalys tillsammans med kunden är jag säker på att jag vet så mycket att jag kan se till att hen får rätt sko med sig hem, säger en av våra löparexperter på Intersport.

Vad är motsatsen till pronation?

Pronation innebär att foten/fotleden tippar inåt (pronerar). Supination är motsatsen – foten/fotleden tippar utåt (supinerar).