Kosttillskott som är mest lik anabola

Kosttillskott vid Styrketräning

Kosttillskott är något som är mycket vanligt inom styrketräning. Idag används allt ifrån prestations höjande till fettförbrännings till muskelbyggande preparat. Det finns kosttillskott i alla former, smaker och för alla funktioner. Här ska vi förklara fyra vanliga kosttillskott varianter; Proteinshake, Fettförbrännings preparat, Prestationshöjare och Gainers. (Dessa är mycket vanliga vid styrketräning).

 

Varför kosttillskott?

För många är det svårt att förstå varför folk väljer att använda kosttillskott då de kör styrketräning. Svaret är ganska enkelt: Styrketräning i kombination med vanlig hälsosam kost ger inte tillräckligt bra resultat. Vid normal muskeluppbyggnad, alltså styrketräning i kombination med en normal kost, är inte särskilt stor. Mängden muskelmassa en människa kan lägga på sig under ett år är inte mer än ett fåtal kilo. För många, om inte för alla, är denna siffra alldeles för liten i jämförelse med alla ansträngningar man åtar sig vid styrketräning. Det är i detta läget som folk börjar med kosttillskott.

 

Probolan 50

Köp anabola steroider Probolan 50 är helt naturligt kosttillskott som ökar din muskelmassa så att andra blir avundsjuka. Produkten har godkänts av alla lämpliga registreringsmyndigheter och kan användas även av kroppsbyggare som deltar i professionella tävlingar.

  • 400% mer testosteron
  • stark ökning av muskelmassa, uthållighet, styrka och motivation
  • snabb fat omvandling till ren muskel

 

Proteinpulver

Proteinpulver är den vanligaste typen av kosttillskott i Sverige efter ett pass styrketräning. Proteinpulver besår, som namnet antyder på, till störst del av protein, alltså aminosyror. Aminosyror är en mycket viktig komponent vid bl.a. muskeluppbyggnad. Proteinpulver består också av en viss mängd kolhydrater (denna mängd varierar beroende på vilken typ av proteinshake det är t.ex. vassle protein innehåller en mycket liten mängd kolhydrater). Kolhydraterna är kroppens mest lättåtkomliga energikälla och underlättar därmed uppbyggnaden av muskelprotein efter t.ex. ett pass styrketräning. Varför finns det då vassle protein, som har en mindre mängd kolhydrater än andra proteinpulver. Vassleprotein används främst vid deffning just av den anledningen att man vill undvika “onödiga” kolhydrater som “förhindrar” att fett används som energi källa. (Att deffa innebär att man genom hård träning, både kondition och styrketräning, försöka minska mängden fett i kroppen).

 

Fettförbrännigs preparat

Fettförbrännings preparat har som funktion att öka fettförbränningen under både vilodagar, konditionsträning och styrketräning. Det råder många debatter kring detta preparat då vissa anser att detta kosttillskott fungerar, medans andra tycker att effekten av detta preparat går att jämföra med att man reser sig upp en extra gång i soffan, med andra ord; att fettförbrännings preparat inte fyller någon funktion över huvud taget.

Fettförbrännings preparat i samband med styrketräning skall, enligt tillverkare av kosttillskottet, öka upptaget av energi ur fettlagren i kroppen och minska upptaget energi av glykogen (kolhydrater). Vissa produkter på marknaden säga höja kroppens temperatur vilket medför att en större mängd energi går åt för att bibehålla denna högre kroppstemperatur.

Vid närmare undersökningar kring folk som tränar styrketräning och som använt sig av fettförbrännings preparat är resultaten mycket varierande. På vissa personer verkar det som om kosttillskottet gör sitt jobb och därmed ökar konsumtionen av redan befintligt fett i kroppen. Medans på andra personer som provat det, har det inte visat några tecken på ökad fettförbränning.

Summerar vi detta får vi alltså ett varierande svar, det beror helt och hållet på personen ifråga utifall preparatet fungerar. Detta kan anses vara lite väl osäkert då kosttillskottet inte är gratis samt att man hellre skulle kunna lägga pengarna på andra, mer säkra produkter som kan hjälpa dig med din styrketräning.

 

Prestationshöjare

Prestationshöjare är används inom styrketräning som en extra energiboost man tillför kroppen innan träningen. Kosttillskottet kan förekomma i både flytande form, (pulver som löses i vatten innan konsumtion), eller fast form (kapslar). Oavsett form fyller de båda samma funktion och fungerar likadant.

Hur fungerar då detta träningspreparat? Jo, det tillför som sagt kroppen extra lättåtkomlig energi som medför att du orkar mer under ditt pass styrketräning. I och med att du orkar lyfta tyngre vikter under när du kör styrketräning bryter du därmed ner musklerna mer än om du hade lyft den lättare vikt du normalt endast skulle ha orkat. (Om du bryter ner musklerna mer kommer de att under din återhämtning att byggas upp mer, något ganska självklart).

Därför är prestationshöjare ett bra kosttillskott att använda då målet är att bygga så mycket muskler som möjligt under en viss period. Exempel på prestationshöjande preparat är Kreatin, som alltså hjälper dig att orka mer under din styrketräning. Dock är det viktigt att komma ihåg att vid bruk av kreatin skall man ha uppehålls perioder då man helt enkelt slutar använda preparatet för en tid. Detta skall göras regelbundet med jämna mellanrum, oftast står det förklarat på produkten hur den skall doseras och rekommenderade uppehållsperioder etc.

 

Gainers

Gainers är ett mycket pålitligt kosttillskott som används då man vill maximera muskeluppbyggnaden och återhämtningen efter styrketräning. Gainers påminner mycket om proteinpulver men har en betydligt högre halt kolhydrater, (ofta består gainers av ca 50% protein och ca 50% kolhydrater). Om du är lite påläst inom styrketräning vet du att denna kombination ger mycket bättre möjligheter för att musklerna skall kunna återhämta sig snabbare tack vare den stora mängden kolhydrater. Dock innebär det att fettförbränningen inte maximeras, vilket då leder oss till slutsatsen att gainers är inte ett kosttillskott att föredra då det är dags att deffa. Däremot under en bulk är det perfekt. Då vill man lägga på sig så mycket muskelmassa som möjligt, som biprodukt av den stora mängd muskler man får ökar man också mängden fett i kroppen. När man bulkar är gainers tillsammans med prestationshöjare en perfekt kombination; man orkar mer under sin styrketräning och när man väl är klar med sitt pass styrketräning fyller man på med en gainer, alltså protein och kolhydrater som ser till att musklerna återhämtar sig fort.