Sant och falskt om protein

Du behöver kött för att bygga upp muskler
Visst, och vegetarianer har inga muskler! Även om proteinerna i kött, fisk, fågel och ägg är prima, så får du i dig lika mycket proteiner från mjölk, soja, linser och bönor. Även proteinerna i bröd, ris och pasta bygger lika bra muskler. Bara du tänker på att kombinera dem på rätt sätt.

Du behöver massor av protein
Snicksnack! Även under mycket gynnsamma omständigheter kan en vuxen man maximalt bygga upp ett kilo muskler i månaden. Förutom lite kolhydrater och fett består muskelmassan av ca 70% vatten och bara ca 20% protein. För att bygga upp ett kilo muskler behöver du 200 g extra protein. Fördelat på sju dagar motsvarar det ca 30 g extra proteiner om dagen. Ett drygt hekto kött, ungefär en liter mjölk eller 100 g tonfisk innehåller cirka 30 g protein.

protein

Du behöver proteinpulver
Nej, men är ditt proteinbehov högt på grund av att du tränar mycket, kan en sked proteinpulver ilite mjölk eller juice vara ett förnuftigt mellanmål. I synnerhet om alternativet är ingenting eller något mindre näringsrikt som en chokladbit. Men lever du på proteindrycker, är du ute och cyklar. De kan användas som ett komplement till kosten i perioder med mycket träning och lite tid.

Du kan få för mycket protein
Ja! Du kan definitivt få för mycket protein, och det är både onyttig och dyr energi. Överskjutande protein omvandlas till energi och kväve. När kvävet skall ut ur kroppen igen, kan det ge problem i levern och njurarna, eftersom de lätt blir överbelastade. Har du ätit för mycket protein, är det bästa du kan göra att dricka en massa vatten. Det tunnar ut kvävet och minskar därmed belastningen på njurarna. Proteiner är dessutom ett tämligen dyrt bränsle. För priset för 100 gram protein kan du få nästan 20 gånger så mycket energi i form av kolhydrater. det finns till exempel cirka 110 kcal i 100 gram kalkon, men för lika mycket pengar kan du få 500 gram pasta – som ger lite mer än 1900 kcal.

Se även  Köp Kreatin - kosttillskott för muskelmassa & muskelstyrka

Proteiner framför allt
Alltså, har du inte energi till att träna så hårt och intensivt att musklerna stimuleras till att växa, behöver du inga kosttillskott. Energin kommer från kolhydrater, inte protein. Får du rikligt med kolhydrater, kommer du inte bara att ha massor med energi till träningen, du kommer också att utnyttja proteinet bättre, eftersom kroppen inte behöver omvandla det till bränsle, och du behöver därför inte äta så mycket protein.

Proteiner gör inte att du går upp i vikt
Du blir inte tjock av proteiner i sig, men många proteinrika matvaror innehåller även mycket fett, som du faktiskt bara har nytta av om du drömmer om att bli fet. Animaliskt fett från kött och mjölkprodukter, har även en olycklig tendens att medverka vid tillstoppning av blodkärl och därmed öka risken för hjärtsjukdomar. Som tur är behöver proteinrik mat inte innehålla mycket fett. Till exempel är magert kött, kyckling utan skinn, kalkon, mager fisk och magra mjölkprodukter prima proteinkällor, och de innehåller i stort sett inget fett.