Styrketräning Historik

Styrketräning har alltid varit förknippat med att lyfta vikter (lyfta skrot). Det var först vid 1900-talet som styrketräning sträckte sig utanför skivstänger och hantlar, till mer moderna träningsredskap. Dagens teknologi, kunskap, material och övningar har gjort styrketräning till en mycket varierande träningsform och fångar på så sätt många olika människors intresse. Idag finns det människor som bara “lyfter skrot” och kör hårt på den mer traditionella träningen, medans andra väljer att utnyttja dagens allra senaste träningsredskap för att maximera deras styrketräning.

 

Köp anabola steroider Probolan 50 är helt naturligt kosttillskott som ökar din muskelmassa blixtsnabbt så att andra blir avundsjuka. Produkten har godkänts av alla lämpliga registreringsmyndigheter och kan användas även av kroppsbyggare som deltar i professionella tävlingar.

  • 400% mer testosteron
  • stark ökning av muskelmassa, uthållighet, styrka och motivation
  • snabb fat omvandling till ren muskel

 

Styrketräning var inte någon direkt populär aktivitet under större delen av 1900-talets första halv. Det var först när filmen “Pumping Iron” släpptes som folk började se fascinationen av styrketräning. Folk lät sig inspireras av muskelberget Arnold Schwarzenegger och vid slutet av 1990-talet hade även kvinnor börjat med styrketräning (hela 20% av den amerikanska kvinnliga befolkningen hade då börjat att sysselsätta sig med styrketräning).

styrketräning historik

Men var har då styrkträning sina rötter? Länge har det varit känt hur grekiska atleter kämpade på arenor runt om i det antika Grekland, (ett Grekland som då sträckte ut sig över betydligt större landområden än dagens Grekland). Atleterna, som på den tiden bara bestod av män och pojkar, tränade hårda styrkepass och kondition för att förbereda sig inför de stora Olympiska Spelen, som anordnades för att mäta deras färdigheter inom olika områden. Tävlingsgrenarna i de Olympiska Spelen påminde mycket om vad vi idag kallar för friidrott, t.ex. spjut, slägga, diskus, brottning etc. För att lyckas bra inom grenar som dessa var det livsnödvändigt med en mycket god fysik, god fysik som man fick genom hård styrketräning.

Det finns även berömda grekiska män som uttalat sig samt skrivit om styrketräning, bl.a. Hippocrates som skrev: “Det som används utvecklas, det som inte används förtvinar.” Självklart kan man relatera detta citat till många fler sammanhang än just styrketräning. Dock kvarstår fakta att om man inte rör sig, tränar, eller på något annat sätt undviker att låta musklerna i kroppen aktivt arbeta, kommer dessa muskler att “försvinna”. (Försvinna i den mån att de inte längre klarar av det arbete som de är lämpade för).

En annan grekisk man, en läkare vid namn Galen som levde under 200-talet, beskrivit styrketräning med hjälp av olika träningsredskap, träningsredskap så som olika varianter av hantel.

styrketräning

Det finns faktiskt daterade uppgifter om den mytomspunne grekiske atleten Milo, som levde under antikens Greklands välde. Han skall ha utövat styrketräning i den mån att ha genomfört motståndsträning. Det sägs att han varje dag bar en nyfödd kalv på ryggen fram tills den dagen på kalven blivit vuxen.

Med denna kortfattade information om historiken för styrketräning kan vi alltså konstatera att styrketräning har funnits sedan lång tid tillbaka. Med det är först på senare dagar som styrketräning vuxit sig starkare och allt populärare bland jordens befolkning. Allt eftersom mer onyttig mat konsumeras av folk kommer efterfrågan av träning, i alla dess former, att öka.