Träningspartnern – Motivationsfaktor

När man först kom ned till gymet efter det att man bestämt sig för att bli en starkare/friskare/snyggare människa, behövde varken träningsteknik eller övningsvinklar pluggas in. Man växte i princip av alla sorters övningar som fanns i gymet, eftersom det var ovana rörelser för kroppens nervbanor. Efter ett par års aktivt styrketränande på relativt hög nivå börjar de saker som förr kallades småsaker, nu benämnas stagnationsfaktorer. Vinklar måste ändras för att kunna låta muskeln arbeta i sin fulla längd, tekniken måste vara fulländad för att minska skaderisken osv. När man sedan bemästrar alla vinklar och tekniker likt en Jedi-master, är oftast den felande länken att man saknar den rätta träningspartnern.

Den ultimata träningspartnern är faktiskt den person som kan hjälpa dig att nå dina mål. Han eller hon sitter ofta med nyckeln till din framgång i deras händer. Träningspartnern blir som en förlängning av dig själv och du kommer inte att nå dina mål, om inte din träningspartner följer med dig dit. Träningspartnern är din slav under dina set med reps, och det är givetvis vice versa. Likt en trädsvamp som lever i symbios med trädet som det sitter på, ska din träningspartner alltid finnas tillhands.

Under mina år på gymet har jag avverkat ett antal olika träningspartners, där alla hade sin beskärda del av både bra samt dåliga egenskaper. En del hjälpte mig att prestera max, men ville/kunde inte göra detsamma när jag sedan passade. Andra passade tiderna dåligt, vilket resulterade i att hela passet blev förstört. Oftast har samarbetet upphört likt resultaten efter ett missat bicepspass, när träningspartnern inte kunnat matcha dina önskemål eller att han/hon inte uppenbarat sig på uppgiven tid ett antal gånger. Träningspartnern är även en könlös person, där också styrkan är irrelevant. En av de bästa träningspartners jag haft var en kvinna och så länge jag gav max på mina vikter så gav hon max på sina. Enda knusslet med en kvinnlig partner som av naturen är aningen svagare, är hennes förmåga att passa vid t.ex tunga knäböj. Då kan det kännas lite tryggare med en tung kille bakom.

Se även  Köp DBULK - Naturliga alternativ till Dianabol (Methandrostenolon)

motivationsfaktor

Om man då skulle lista upp de egenskaper som en träningspartner skulle besitta så skulle den se ut på följande vis:

  1. Förmåga att passa tider– Den absolut viktigaste egenskapen, för kan din träningspartner inte hålla tiden är han/hon inte mer värd är gruset under dina skor. Träningspartnern blir då en belastning som du inte orkar att bara på dina axlar.
  2. Tävlingsinriktad – Träningspartnern måste besitta en vilja att kunna prestera lika mycket, om inte mera, för att på så sätt gradvis kunna öka belastningen. Om inte din träningspartner har denna egenskap kommer både du och han/hon att stagnera i er utveckling, och du gör då bättre i att träna ensam (eller byta träningspartner).
  3. Initiativrik – Att kunna hitta nya övningar och vinklar, kan vara en bra egenskap om du är en aning mentalt tillbakadragen en gråmulen dag. Denna egenskap är inte vital men ändå nödvändig.
  4. Socialt kompetent – Träningspartnern bör helst vara lite insatt i andra ämnen än vikter, byggare och kilokalorier. Dialogen har annars en tendens att bli en smula långrandig om han/hon bara pratar byggarsnack mellan seten.

Det finns fördelar med att ha olika träningspartners, eftersom man då pressar sig själv lite extra om det är något ny som man tränar med. Allt är ett mentalt spel som man försöker att vinna till varje pris till nästa pass. Men kan man då klara sig utan en träningspartner? Svaret nej är helt självskrivet om du satsar framåt och uppåt. Satsar du däremot på att bara träna för att det är skönt, blir svaret däremot ja.