Vad är en krön i rally?


Vad gör en kartläsare?

Kartläsare, även co-driver, är en person som ger föraren av ett ekipage (till exempel i en bilrallytävling) instruktioner om hur föraren ska köra. Kartläsaren kallas även andreförare, eftersom kartläsaren har rätt att köra ekipaget om föraren tvingas bryta.

Hur blir man kartläsare?

Hur blir man rallyförare/kartläsare? krav: Gitligt körkortstillstånd,vara svensk medborgare,medlem i motorklubb samt en handledare som är godkänd vid övningskörning enl. TSV:s krav och som innehar kartläsar/co driver licens. Debutlicens: Får man om man är 18 år och har körkort efter genomgången utbildning nedan.

Hur fungerar rally?

Rally kallas en motorsportstävling som omfattar en relativt lång sträcka. Rally körs på vägar, så kallade ”specialsträckor”, som är avstängda för annan trafik och där det gäller att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid.

När får man börja med rally?

Rally är en extrem, men väldigt rolig motorsport som du som är över 13 år kan utöva. Men för att börja med rally finns det en del saker du måste veta och göra först.

Hur gammal måste man vara för att få köra rally?

Mer om Rally

Giltigt B-körkort, ungdomsrally från 16 år. Åldersgräns kartläsare: Från det år du fyller 13.

Måste man ha körkort för att köra rally?

För vanligt rally krävs giltigt B-körkort, vilket innebär en åldersgräns på 18 år. Kartläsare får man däremot vara redan från och med det år man fyller 13 år. För alla rallytävlingar krävs licens, och då ingår en försäkring.

Hur tar man Rallylicens?

För att få tävla i rally behöver du en rallylicens, det är varken svårt eller dyrt att ta. Du skall först gå en kurs på 4-8 timmar som kostar ca 500 kr. Du behöver också en kurs i LABC (första hjälpen), ibland ingår denna i licenskursen. Licenskurser hittar du i kalendern på Bilsportförbundet.

Se även  Vad är pontoner fyllda med?

Vad krävs för att bygga en rallybil?

Bilen ska rensas från originalstolar och lite annat som inte hör hemma i en rallybil. De flesta brukar plocka ur den mesta inredningen och skrapa bort ljuddämpningsmassa från golvet för att sedan lacka golvet (eller lägga tillbaka mattorna när man kör standard rally).

Hur mycket kostar det att köra rally?

En rallylicens behöver inte ta mer än några lektioner innan du får den i din hand. Totalt får du räkna med att den kostar 500 kronor i licensavgift. Den ger dig sedan licens att köra rally på anvisade vägar.

Hur börjar man med motorsport?

Det som behövs för att få köra till exempel racing är att erhålla en godkänd licens och godkända brandsäkra kläder och hjälm. Du behöver också vara medlem i en förening som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Runt om i Sverige finns det cirka 430 olika föreningar att välja bland.

Hur börjar man med Formel 1?

För att köra racing så krävs ett körkort för bil, hjälm och godkända flamsäkra kläder. Det finns en rad olika serier som du kan tävla i både i Sverige och utomlands. För att nå toppen och bli en professionell racingförare så krävs år av utbildning och viljan att arbeta hårt mot ett mål.

Hur börjar man köra STCC?

Om man vill börja redan det år man fyller 14 år får man välja Renault Junior Cup eller Aquila Synergy Cup som båda körs i SSK-Serien. När man blir 15 år kan man börja köra Formula Nordic, Legends, Ginetta G40, DS3 Cup, VolvoCupen eller B-Zero Racing. Från 16 år får man köra Roadsport C och Radical.

Se även  Hur få tyngdlyftningsövningar kan jag göra och ändå få ett bra träningspass för ryggmusklerna?

Hur blir man STCC förare?

För att kunna homologera en TCR-bil måste tillverkaren kunna bygga tio stycken TCR-bilar under tolv månader, men även kunna erbjuda TCR-bilar till kund tre månader efter homologeringsdatum. Inköpspriset för en ny TCR-bil, beroende på märke, är cirka 100.000-150.000 Euro.

Hur mycket kostar det att köra STCC?

Dessa bygger på säkerhet men räkna på att en budget serie kostar ca 50,000 kronor för 1 säsong då bör inte bilens kostnad vara mer än 25,000 kronor. Sen beror det så klart på om du ska köra sprint=ensam eller om ni ska köra 2,4,6 timmars alternativ som då slår ut kostnaden på bilen.

Vart kan man se STCC?

Digitalt. Den rådande pandemin sätter åtminstone inledningsvis stopp för publik vid tävlingarna, men hela säsongen av svensk elitracing med STCC kan följas genom streamingtjänsten STCC+. På STCC+ kan du se samtliga heat live, samt följa flera av supporterklasserna de helger som det tävlas.

Vem sänder STCC 2021?

SVT:s sändningar från STCC, det skandinaviska standardvagnsmästerskapet. Sändningarna inkluderar även flera supportklasser.

Vad hände med STCC?

Daniel Sporre, vd för STCC, uttalar sig om dödsolyckan i ett pressmeddelande: – En olycka inträffade under dagens träningar på Gelleråsen Arena där vi dessvärre förlorade en av Karlskoga Motorförenings mest erfarna funktionärer.

Vem dog på Gelleråsen?

Den man i 75-årsåldern som omkom under en kvaltävling på Gelleråsen Motorstadion i Karlskoga beskrivs av VD Richard Göransson som en person som vigt sitt liv till motorsporten. – Han har jobbat i över 40 år här och var en mycket rutinerad funktionär.

Vem äger Gelleråsen?

Richard Göransson, den mest framgångsrika STCC-föraren någonsin, har köpt verksamheten till den klassiska racingbanan Gelleråsen i Karlskoga. – Jag är mäkta stolt att ta över verksamheten för Sveriges äldsta bana som har en enastående motorsporthistoria.