Vilka är de olika fiskelinorna?

Fiskelina finns i olika typer, flätlina och nylonlina eller monofilament som den också kallas. Fiskelinan har olika egenskaper beroende på vilken typ av lina man använder. Olika linor är bra till olika typer av fiske. Sätt dig därför in i vilka egenskaper de olika typerna av linor ger.

Vilken flätlina till haspel?

Man brukar säga det att till en haspel ska flätlinan vara så rund som möjligt, när du använder haspel är det inte lika viktigt. En bra prisvärd lina som passar både multi och haspelrullar är Savage Gear Finezze HD4. Men du har även Fladen Maxximus Cable Braid svart 1200 m flätlina som är bra för båda rullar.

Hur mycket lina på Trollingrulle?

Rullen rymmer upp till 270 meter 0,45 mm lina vilket är en bra linkapacitet för det pris du betalar.

Vilken flätlina till gädda?

Till gäddfisket tycker vi att det passar bra med 0.30 – 0.40 mm på multirullen och 0.28 – 0.30 mm på haspelrullen, lite beroende på vad du har för klassning på övrig utrustning. Fireline Svartzonker Braid finns även på stor spole som du kan hitta här.

Vilken lina till gäddfiske?

Till gädda räcker gott och väl en lina på 0.25-0.28 den har en bra brottstyrka. Med flätlina har du bra kontakt och snabb krokning. Du kan i mitt tycke använda mjukare spön utan att det påverkar krokningen nämnvärt.

Vilken lina till haspel?

Till din haspelrulle rekommenderar vi Fireline Ultra 8 som har en plattare profil som lämpar sig väl för haspelrullar. Till din multirulle så rekommenderar vi Sufix 832, Tracer Braid, Svartzonker Braid eller Power Pro Braid, då dessa linor är rundare.

Vilken storlek på flätlina?

För lätt, klass 1 fiske och kastjiggning kan man välja 0.10-0.17 mm flätade linor. För tyngre jigging och mer klassisk kastfiske av beten, välj en flätad lina på 0.15-0.25 mm. Om du kommer att kasta tunga beten och göra vertikaljiggning, välj en tyngre flätad lina på 0.25-0.30 mm.

Hur mycket lina går det på en Ambassadeur?

För bästa resultat bör bromsen justeras till ca. en tredjedel av linans brottsgräns. Kontrollera gärna att slirbromsen inte är för hårt ställd genom att dra ut lina med handen utan att linan brister. En mer exakt inställning får du genom att knyta fast linan i en våg.

Se även  Svårt att få massa i överkroppen, rekommendationer

Hur mycket nylonlina innan flätlina?

Angående längden på linan så är som regel 100-150 meter tillräckligt till det mesta fisket. Man grundar då sin spole med en billigare nylonlina för att fylla upp den och sen lägger man flätlinan ytterst, spana in listan i bilden längst ner för ungefärdlig mängd nylonlina att grunda med.

Hur ofta ska man byta fiskelina?

Flätlina är långt mycket starkare än t. ex nylonlina vilket gör att du kan fiska med en mindre rulle då du inte behöver en i närheten lika tjock lina längre. Flätlina åldras inte alls på samma sätt som andra linor och du kan ha den i flera år utan att behöva byta!

Vilken multirulle till gädda?

Abu Garcia Revo Beast multirulle – bäst i test

Den är bäst lämpad för gäddfiske, detta på grund av sin nya stativstorlek på 40 – den perfekta för att fiska gäddor i norden. Rullen har en bromskraft på upp till 14 kilo vilket också tillåter fiske av stora baddare!

Vilken lina till Jiggfiske?

Till jiggfisket lämpar sig flätad lina klart bättre än nylon. Anledningen till detta är att den flätade linan är stummare och känsligare vilket innebär att man känner av huggen betydligt bättre. Lämplig dimension på linan är ca 0,15 mm.

Hur bra är Biltemas fiskelinor?

Närmast sanningen låg Biltemas egen lina, som hade en deklarerad styrka på 7 kilo och klarade av 6,3. Biltema var överlag testets bästa lina. Framför allt gjorde den anmärkningsvärt bra ifrån sig i momentet skavtålighet, där linorna löpte fram och tillbaka över en ståltråd till dess att brott uppstod.

Hur ofta byta nylonlina?

Nylonlina är ett billigt alternativ och är användbart till mycket. Nackdelen med nylonlinan är att det är en färskvara så du bör byta den regelbundet samt se till att den inte ligger framme i solljus då det förkortar dess livslängd.

Se även  Vad är Save page to pocket?

Vilken fiskelina ska man välja?

Vilken typ av fiskelina du skall använda beror helt på hur du fiskar. Vid havsfiske används uteslutande flätlina pga. man ofta fiskar på stora djup och vill ha en stum lina. Man vill dessutom ha en tunn lina som inte ”tar” vatten.

Hur stark är en fiskelina?

Hållbar fiskelina som klarar tyngre fiskar. 24 mån räntefri avbetalning.
Artikeldata.

Produktnamn FISKELINA EXTRA STARK 0.30MM
EAN-nr 7392080302000
Netto vikt 0.07
Typ LINA
Varumärke FLADEN

Hur mycket fiskelina på rullen?

ex på rullen så stpr det oftast antal meter och tjocklek t. ex på den multirullen jag har 0.26/180 meter och jag har tänkt köpa typ 0.15 lina kanske rullen man köper ligger på 110-120 meter längd. Om jag skall gå på det som står på rullen då skulle det ju bli långt över 220 meter juh.

Varför trasslar fiskelinan?

Ju styvare en lina är desto mer tenderar den att fungera som en fjäder. Den vill, kort sagt, inte ligga uppspolad utan strävar efter att räta ut sig. Detta kan orsaka ett fenomen som liknar backslaget, dvs att linan lämnar spolen i snabbare takt än vad den, av dragets rörelseenergi, dras från densamma.

Varför trasslar flätlina?

Det viktigaste om man vill undvika trassel med flätlina är att inte spola på för mycket lina på rullen, det händer nämligen att linan tar med sig flera varv på en gång med ett skatbo som följd.

Vilken flätlina kastar längst?

Vilken flätlina kastar längst? En flätlina som är mycket hal och lättviktig kastar längst. Leta efter en som sägs vara hal och som smidigt rullas ut från spolen.

Hur byta lina på Haspelrulle?

1) Montera rullen på spöt och låt linan löpa genom spöts linringar. Öppna bygeln och fäst linan på spolen med hjälp av en spolaxelknut. Linan skall läggas hårt om spolaxeln. 2) Linan skall fyllas på rullen i samma riktning den är fylld på linspolen, dvs.

Se även  Hur stort är ett 8ft rektangulärt bord?

Hur spola på lina Haspelrulle?

Spolahaspelrulle

Är du ensam ställer du linspolen på marken framför dig och vevar på 10-20 meter. Genom att sedan sluta veva och ge slacklina ser du enkelt om linan är tvinnad. Om så är fallet hasplas linan av från spolen på fel håll, vänd då på linspolen.

Hur knyter man en flätad lina?

Börja med att föra linspetsen genom kroköglan eller beteslåset. Sno sedan linan runt huvudlina minst fyra gånger, trä sedan tråden genom öglorna. Fukta lite nätt och dra åt. Färdigt.

Hur knyter man flätad lina på rulle?

Ska du ha flätlina på rullen så tänk på att antingen sätta ett par meter nylonlina innerst, eller att tejpa flätlinan mot spolen. Annars är det lätt att den glider på spolen. Populär och välfungerande knut för fästning av ex. taft, krok, lekande m.m. Fungerar både på nylonlinor& flätlinor.

Hur knyter man ihop två linor?

Dra försiktigt ihop linorna så att en knut bildas, fukta innan den dras ihop helt. Vik linan och forma den som en ögla. Gör en överhandsknut och för in öglan i knuten en gång till. Håll i linan och öglan och dra ihop den till en knut.

Hur knyter man fast en fluga?

I första steget skapar du en vanlig ögla med din tafs. Dra inte åt den utan gör så att den har cirka 6-8 mm i diameter. Därefter tar du och trär på flugan på den löst hängande änden. Nu kan du enkelt greppa med tumme och pekfinger runt tafsöglan och flugan som sitter på.

Hur sätter man ihop ett metspö?

Du sätter kroken i ena änden, sänket i linan en decimeter ovanför kroken, flötet ytterligare ett par decimeter upp på linan(beroende på djup). Sen binder du linan vid en ca 2 meter lång pinne och vipps så har du gjort ett metspö.