Vilka skruvar ska man använda med väggpluggar?


Hur använder man Plastplugg?

När skruven dras åt expanderar pluggen och förankras stadigt i väggen. Borra hålet med en slagborrmaskin och knacka försiktigt pluggen på plats. Därefter kan du sätta i skruven. Var noga med att använda en typ av skruv som passar att använda med pluggar och som har rätt längd och tjocklek för den plugg du använder.

Vilken skruv till vilken plugg?

Om du inte har kvar förpackningen kan du använda dig av följande tumregel: Välj en skruv som är 1 mm mindre i diameter så länge pluggen är 6 mm eller mindre i diameter. Grövre pluggar kräver ofta att skruven är 2 mm mindre i diameter. Skruven ska vara minst 5 mm längre än pluggen, helst 10 mm.

Vilken skruv till Universalplugg?

Elförzinkad skruv med plugg av nylon. För gipsskivor, betong, tegel, lättbetong m.m. Plugg med hullingar minskar risken för rotation. Vid montage i skivmaterial vrider sig pluggen på baksidan och skapar ett mothåll.

Vilken plugg till 5mm skruv?

Till gula och röda plugg används 5,5 mm borr, till brun plugg 8 mm och till blå 10 mm. För att en plastplugg ska expandera maximalt måste skruven vara minst 5 mm längre än pluggen. Tänk också på att du måste lägga till tjockleken på det du ska montera till skruvens längd.

Hur fungerar Kemankare?

Ett kemankare är en ampull med två komponenter och sticks in i ett borrat hål. När bulten knackas in går ampullen sönder och massan härdar.

Hur man pluggar trä?

Synliga pluggar

  1. Lås arbetsstyckena med borrjigg eller skruvtvingar. …
  2. Välj borrdiameter efter pluggtjockleken och ställ in det passande borrdjupet med hjälp av borrstopparen.
  3. Har du inget borrstativ kan du rikta borrmaskinen efter en vinkelhake för att få helt vinkelräta borrhål.
  4. Stryk lim både i hålen och på pluggarna.
Se även  Var spelades Nanny McPhee in?

Hur mycket längre ska skruven vara än pluggen?

Längden på skruven skall vara ca 5 mm längre än plugg och fästdetalj tillsammans.

Vilken plugg till fransk träskruv?

SX-plugg med skruv. Med sin 4-sidiga expansion säkrar den största bärkraften i betong och murbruksmaterial.

Vilken Gipsplugg är bäst?

Skivexpandern, ofta kallad mollyplugg, är bästa sättet att fästa tyngre laster i gipsväggar med. Den monteras snabbast med en expandertång, men kan också skruvas med mejsel eller skruvdragare. Tänk på att gipsskivor har begränsad hållfasthet, sprid gärna ut lasten på bägge sidor om en regel.

Måste pluggen vara lika lång som skruven?

Får pluggen vara längre än skruven? Nej, skruven ska vara minst 5 mm längre än pluggen. Vitsen är nämligen att skruven ska gå igenom pluggen och utvidga den för att den ska sitta kvar i det borrade hålet.

Hur lång skruv i plugg?

Förmontage – skruven ska nå genom pluggen

Här är det viktigt att anpassa skruvens längd så att den når igenom pluggen. Skruven ska vara minst pluggens längd plus materialet som ska fästas plus 5 millimeter.

Hur mycket håller en Molly för?

Enligt vår underleverantör tål våra mollypluggar en belastning på: Skruvmått 5 mm: upp till 35 kg. Skruvmått 6 mm: upp till 35 kg. Skruvmått 8 mm: upp till 40 kg.

Hur mycket vikt klarar Molly?

Det finns olika sorters expanderplugg och hur mycket vikt pluggen tål beror på själva väggen. Enkelgips med vanlig mollyplugg klarar upp till 40 kilo.

Hur mycket orkar en gipsvägg?

Trots att gipsskivor för tak och väggar inomhus som regel inte är tjockare än 13 mm kan du, med rätt fästdon, belasta ytorna med åtskilliga kilon per fästpunkt. I en enkel X-krok kan du till exempel hänga ett upp till 5 kilo tungt föremål.

Se även  Hur förbereder jag mig för en 10 km-tävling på en vecka?

Hur mycket vikt klarar en M6?

M6 storlek ökar lastkapaciteten till 72kg.

Hur mycket vikt klarar en M6 bult?

Nom, sträckkraft, kN, metrisk ISO-grovgänga

Gänga Delning mm Sträckgräns Rp0,2 N/mm²
M3 M3,5 M4 0,5 0,6 0,7 2,41 3,25 4,21
M5 M6 M7 0,8 1 1 6,82 9,65 13,9
M8 M10 M12 1,25 1,5 1,75 17,6 27,8 40,5
M14 M16 M18 2 2 2,5 55,2 75,4 92,2

Hur mycket håller en bult för?

En tanke som bör tänkas inom området momentdragning av bultar och bultförband är, att maxdrar du en bult så ”sträcks” materialet ut… Med andra ord så försämras hållfastigheten i bulten när den har blivit maxdragen. Nya bultar är att föredra varje gång, när man har bultförband som skall momentdras maximalt..

Hur mycket tål en M10 bult?

Nyckelvidder

Gänga Nyckelvidd
skruv ISO 272 mm mutter ISO 4032 mm
M10 16 (17) 16
M12 18 (19) 18
M14 21 (22) 21

Hur mycket tål en M12 bult?

Montering

Hållfasthetsklass enligt ISO 898-1:2013
M12 1,75 136
M14 2 217
M16 2 333
M18 2,5 463

Vad betyder M10?

En M-gängad skruv passar i en M-gängad mutter, exempelvis gängas en M10-skruv i en M10-mutter. Så långt är det ganska enkelt. Ska du däremot gänga ett hål för att sedan skruva i en skruv behöver du veta vilken storlek på borret du ska använda så att gängan blir rätt.

Vad betyder 8.8 på en bult?

Märkning av stålskruv

8.8. Den första siffran anger 1/100 av den nominella brottgränsen i N/mm2. I detta fall 8 x 100 = 800 N/mm2. Den andra siffran anger förhållandet mellan skruvens nominella sträck- och brottgräns i tiondelar.

Se även  Vilket college gick Sheryl Swoopes på?

Vad är en M8?

Dimensionen hos M-gängor betecknas med bokstaven M följt av ytterdiametern D och stigningen P angivna i millimeter och separerade av ett multiplikationstecken, (×). Om gängan är grov (se nedan) utelämnas stigningen normalt ur beteckningen. Exempel: M8 är alltså den normala beteckningen för M8×1.25.

Hur många kilo tål en skruv?

På en X-krok i en gipsvägg kan man hänga ett föremål med en vikt på upp till fem kilo. Med skruv och plugg anpassade för gipsskiva kan man fästa betydligt tyngre saker. Använder man gipskrok, i kombination med träskruv och plugg, får man en infästning som klarar av vikter på ungefär 15 kilo per fästpunkt.

Hur mycket vikt klarar en skruv i betong?

Som exempel klarar en gul liten plugg i ett 5,5mm hål ca 50kg hängade vikt om man har rätt skruv. Men då även röd plugg använder 5,5mm hål kan man lika gärna använda det om man vill vara extra säker. Skruvens längd i väggen ska vara några mm längre än pluggen.

Hur mycket vikt klarar en plugg?

Förborras i betong eller skiva 5,0 mm. Klarar tvärkraft i väggbetong 40 kg. Tvärkraft väggips 10 kg. Kan användas både ute och inne.